Nu se ştie, deocamdată, dacă proiectul-pilot cu TVA de 9% la produsele de panificaţie va fi pus în practică de la 1 iulie, aşa cum era anunţat. Cât despre o reducere generală a TVA, obiectivul ar putea fi amânat pentru 2015-2016.
Cabinetul Ponta şi-a asumat în programul de guvernare că “TVA va reveni la nivelul de 19%” până în 2016. În strategia fiscal-bugetară 2014-2016, publicată luni de Ministerul de Finanţe, abordarea este una prudentă:“reducerea treptată în următorii patru ani a TVA,pe măsura îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare”.
Primul pas, cu TVA de 9% la produsele de panificaţie, ar trebui făcut de la 1 iulie. Decizia în acest sens nu a fost însă luată oficial.
“Anul acesta se doreşte reducerea TVA la pâine, dar dacă va fi aplicată această măsură vom vedea la rectificarea bugetară. Ne trebuie rezultatele pe primele şase luni”, a declarat luni pentru cotidianul.ro, Liviu Voinea, ministrul delegate pentru buget.
Întrebat dacă în 2014 este posibilă o reducere a TVA, ministrul a spus că “este prematur să discutăm dacă anul viitor va fi luată o astfel de măsură”.
“Este nevoie de îmbunătăţirea colectării, practic de creşterea veniturilor. Orice reducere a TVA sau CAS este condiţionată de identificarea unei surse de venit”, a explicat Voinea. Altfel spus, înainte de a lua o măsură prin care se reduc încasările la bugetul de stat, Guvernul trebuie să demonstreze că în trei luni consecutive veniturile au fost mai mari decât cele prognozate.
CAS ori TVA?
Dacă ar avea de ales între reducerea TVA şi scăderea CAS, ministrul Voinea ar opta pentru a doua variantă. “Pentru 2014 este plauzibilă o reducere a CAS la angajatori, preferabil faţă de reducerea TVA. Mai ales că aşa încurajăm şi angajările”, a argumentat oficialul. În plus, taxa pe valoarea adăugată este sursa principală de venit, din sumele colectate plătim şi co