Un studiu al asociaţiei Romatom arată că abandonarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar aduce pierderi în economia românească de circa 3 miliarde euro.
În studiul asociaţiei, prezentat de mediafax, se arată că “Renunţarea la acest proiect (…) va demobiliza până la dispariţie industria nucleară orizontală românească, iar o serie de cheltuieli deja efectuate (…) reprezentând circa un miliard de euro, nu vor mai fi valorificate”. Sursa citată estimează la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile şi serviciile care pot fi contractate, dacă proiectul va fi finalizat, în caz contrar urmând să fie afectată semnificativ şi siguranţa sistemului energetic. De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, sumă aferente celor 16.000 de locuri de muncă necesare pentru acest proiect. Investiţia pentru cele nouă reactoare este evaluată la 6,4 miliarde de euro.
Reprezentantul Romatom, Ion Rotaru menţiona că există un interes deosebit al companiilor româneşti să participe la construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4, respectiv 71 de societăţi, specializate în producţia de componente, echipamente, construcţii-montaj, proiectare şi inginerie în sectorul nuclear civil. Cele 71 de companii au avut anul trecut au avut o cifră de afaceri cumulată de 2,4 miliarde de lei (550 milioane euro).
Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a afirmat că energia nucleară s-a integrat în Europa înaintea politicienilor şi că speră în finalizarea investiţiei de la Cernavodă. Guvernul încearcă să resusciteze investiţia de la Cernavodă, după ce, în urma unor decizii care au afectat structura acţionariatului companiei de proiect, mai mult de jumătate dintre investitori au renunţat la proiect, în 2010.
Iniţial gândit să fie derulat de un joint venture între stat, reprezentat de Nuclearelectrica, şi companii străine, în care niciunul dintre