A 66-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (15-26 mai) a fost un eveniment care în cifre s-ar traduce ca o afacere de 1 miliard de dolari. Piața de filme – Marché-ul, eveniment paralel cu festivalul – a prezentat 4.000 de filme care au fost văzute de peste 10.000 de oameni din industrie sau jurnaliști acreditați.
Festival înseamnă nu numai filmele din competiție (22 de lungmetraje), filmele din secțiunea Un Certain Regard (18 lungmetraje), 9 scurtmetraje, 5 filme în afara competiției și alte 7 proiecții speciale, ci și proiecții de filme mai vechi - unele nou restaurate sau filme care cinstesc memoria unor mari actori și regizori care au făcut istorie.
Paralel cu festivalul de film funcționează un alt festival, care se numește Quinzaine des Réalisateurs. După unii critici, aici pot fi văzute cele mai interesante filme. Secțiunea are o istorie specială. A debutat în 1969, inspirată de evenimentele din luna mai a anului precedent: 1968, an neliniștit în istoria Franței, cu multe proteste civile, an în care Festivalul de la Cannes a fost anulat! Este secțiunea care i-a debutat pe unii dintre cei mai mari și interesanți regizori de film, dintre care îi amintesc pe: Martin Scorsese, André Téchiné, Manoel de Oliveira, Francis Ford Coppola, Jim Jarmush, Sean Penn, Paolo și Vittorio Taviani – iar dintre români, Cristian Mungiu. Această secțiune, în 2013, a selectat 21 de lungmetraje și 9 scurtmetraje. Între ultimele 9 filme se află și O umbră de nor, un film de 30 de minute, regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon.
Radu Jude este considerat cel mai talentat tânăr regizor de film, singurul capabil să intre în clasa Mungiu-Puiu-Porumboiu. Filmul, pe care l-am văzut în a doua proiecție oficială a festivalului, are la bază un scenariu semnat de regizor împreună cu Florin Lăzărescu, prozator și scenarist ieșean care