Peste 70 de milioane de europeni (15- 64 de ani), au încercat canabisul pe parcursul vieţii, din care aproximativ 20 de milioane în ultimul an, potrivit „Raportului european privind drogurile 2013: Tendinţe şi evoluţii“, publicat marţi de Agenţia UE pentru droguri la Lisabona.
Specialiştii europeni în problematica drogurilor susţin că, „după mai mult de 30 de ani în care heroina s-a aflat în centrul „scenei“ în Europa, în 2012 s-au înregistrat scăderi importante în ceea ce priveşte consumul acestui drog“.
În schimb, anul trecut, peste 70 de substanţe cu proprietăţi psihoactive au fost notificate oficial pentru prima dată prin sistemul de avertizare rapidă.
„Droguri legale“, vândute online
Potrivit oficialilor din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), în România canabisul continuă să fie cel mai consumat drog tradiţional, urmat de etnobotanice şi de heroină.
„Un aspect îngrijorător îl reprezintă traficul cu substanţe noi cu proprietăti psihoactive, etnobotanicele, care s-a mutat de la magazinele de vise în zona online. Asta înseamnă că ele pot fi mai greu controlate“, susţin oficiali ai ANA.
Peste 2.000 de consumatori de droguri ilicite şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive au fost sub tratament anul trecut, mai mulţi cu aproape 6% decât în 2011, relevă raportul preliminar privind situaţia drogurilor din România în 2012, lansat marţi.
Potrivit sursei citate, peste 1.800 de narcomani au beneficiat de tratament în regim de internare/ambulatoriu, iar aproape 150 au primit asistenţă medicală în detenţie.
Peste 90 de persoane dependente de droguri injectabile, infectate cu virusul HIV în 2012
Peste 90 de persoane dependente de droguri injectabile s-au infectat cu virusul HIV în 2012, iar aproape 600 s-au îmbolnăvit, tot anul trecut, de hepatită de tip B sau C, se arată în raportul întocmit de Agenţia Naţion