Continuarea dereglementării preţurilor la gaze şi la electricitate, ameliorarea eficienţei energetice, absorbţia fondurilor UE, îmbunătăţirea mediului de afaceri sunt principalele îndemnuri ale CE pentru România în 2013.
Comisia Europeană a adoptat, ieri, o serie de recomandări pentru ţările membre ale Uniunii Europene, menite să le permită să depăşească criza economică şi să-şi consolideze bazele de creştere. Aceste recomandări sunt bazate pe o analiză detaliată a situaţiei din fiecare ţară şi oferă guvernelor îndrumări pentru a stimula potenţialul de dezvoltare, a creşte competitivitatea şi a crea locuri de muncă în 2013 şi 2014.
Pentru România, Executivul european a avut următoarele sfaturi:
1. să depună eforturi în perioada 2013-2014, astfel încât să ducă la bun sfârşit programul de asistenţă financiară UE/FMI.
2. Să asigure o consolidare fiscală favorabilă creşterii economice şi să pună în aplicare strategia bugetară pentru anul 2013; să îmbunătăţească sistemul de colectare a impozitelor prin aplicarea unei strategii cuprinzătoare de asigurare a conformităţii fiscale şi să combată munca la negru.
3. Să continue reformele în sistemul sănătăţii pentru a spori eficienţa, calitatea şi accesibilitatea acestuia, în special pentru persoanele defavorizate şi pentru comunităţile îndepărtate şi izolate; să reducă recurgerea la spitalizarea excesivă a pacienţilor.
4. Să asigure o mai bună participare pe piaţa muncii şi să sporească capacitatea de inserţie profesională şi productivitatea forţei de muncă, să combată sărăcia, acordând o atenţie deosebită copiilor.
5. Să ducă la bun sfârşit reforma serviciilor de asistenţă socială; să asigure aplicarea pe teren a Strategiei naţionale de integrare a romilor, să accelereze reforma sistemului de învăţământ.
6. Să consolideze guvernanţa şi calitatea instituţiilor şi a administraţiei p