Criza financiara declansata in 2008 a reliefat slabiciunile sistemului de reglementare, indeosebi in sectorul financiar. Lipsa unei demarcatii clare intre activitatea de investitii si cea de economisire, inadecvarea capitalurilor proprii raportate la gradul de indatorare, lipsa unei politici adecvate a managementului riscului, precum si ignorarea unor vulnerabilitati privind riscul de frauda au dus la acumularea unor mari dezechilibre in sectorul financiar.
A. Sectorul financiarGradul mare de interconectare al sistemului financiar a impus interventia guvernelor in sprijinul institutiilor financiare, acestea injectand sume imense pentru a preveni un colaps financiar general.
Pentru a evita acumularea unor astfel de vulnerabilitati pe viitor, la nivel international au fost adoptate noi reglementari menite sa creasca transparenta sistemului financiar, sa limiteze riscurile si sa creasca cerintele de lichiditate.
Conformitatea este procesul de aliniere la acest nou set de reguli si proceduri. Conformarea voluntara previne riscurile de frauda, de coruptie, pierderile si neregulile, creste gradul de transparenta al industriei si da credibilitate unei companii si unui sector. Pe de alta parte, neconformarea cu prevederile de reglementare poate atrage responsabilitatea conducerii companiilor (inclusiv din punct de vedere penal), poate duce la sanctiuni si restrictii din partea organismelor de reglementare, mergand pana la suspendarea licentei de functionare.
Sistemul financiar din Romania va trece prin schimbari majore in perioada urmatoare. La nivel institutional, de curand a luat nastere Autoritatea de Supraveghere Financiara care reuneste atributiile exercitate pana in prezent de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Aceasta mega-st