Marea Britanie a informat ONU, saptamana trecuta, ca au avut loc noi incidente ce releva utilizarea de arme chimice in Siria, au aratat diplomati, miercuri.
Daca atacurile se confirma, vor reprezenta o noua presiune asupra tarilor occidentale ce sprijina rebelii sirieni, sa intervina in conflict, comenteaza AFP.
Presedintele american, Barack Obama, a numit utilizarea sau mutarea armelor chimice o "linie rosie" ce nu poate fi traversata, insa pana acum, in pofida dovezilor, a exclus o implicare americana in Siria.
Londra a trimis o scrisoare ONU, saptamana trecuta, in care erau relevate "detalii cu privire la noi incidente din aprilie incoace", a aratat un diplomat occidental.
Marea Britanie si Franta au trimis, in aprilie, trei scrisori ONU, in care dau detalii cu privire incidentele in care se suspecteaza ca s-au utilizat arme chimice in Siria, inclusiv in regiunea Homs, in decembrie 2012.
ONU a numit o echipa de investigatori condusa de expertul suedez Ake Sellstrom, insa aceasta nu a primit permisiunea de la regimul presedintelui Bashar al-Assad de a patrunde in Siria.
Un oficial ONU arata, saptamana trecuta, ca exista "tot mai multe rapoarte" cu privire la utilizarea armelor chimice in razboiul civil din Siria.
Rusia si SUA au anuntat, la 7 mai, ca vor incerca sa aduca Guvernul lui Assad si opozantii acestuia la masa negocierilor, pentru a pune capat conflictului soldat cu moartea a peste 80.000 de persoane. Negocierile vor avea loc in contextul in care UE a deschis posibilitatea trimiterii de arme rebelilor sirieni.
Siria: Europa da semnalul inarmarii rebelilor
Luni, dupa 12 ore de discutii furtunoase, statele europene nu au reusit sa se puna de acord pentru reinnoirea embargoului armelor impotriva Siriei. Au fost reinnoite doar sanctiunile economice.