Un număr de 18 comisii de evalaure a persoanelor adulte cu handicap funcţionează cu avize foarte vechi, obţinute în anii 2004-2008, deşi în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an, se arată într-un raport remis gandul de Ministerul Muncii.
Comisia desemnată de ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a finalizat controlul desfăşurat la nivel naţional pentru verificarea modului de organizare şi funcţionare al comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (CEPAH) şi al serviciilor de evaluare complexă (SEC) a persoanelor adulte cu handicap.
Verificările au relevat o serie de deficienţe nu numai în organizarea şi funcţionarea comisiilor SEC şi CEPAH, în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi, ci şi în asigurarea accesului acestora în clădirile în care funcţionează comisiile.
Astfel, în ceea ce priveşte, organizarea şi funcţionarea comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (CEPAH) s-a constat că 18 comisii au avize foarte vechi, obţinute în anii 2004-2008, deşi, în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an. Aceste comisii sunt în Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Brăila, Braşov, Botoşani, Buzău, Constanţa, Covasna, Dolj, Neamţ, Prahova, Sălaj, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Bucureşti sectorul 4 şi sectorul 5).
Totodată, s-a mai constatat că, la nivel judeţean, secretariatele comisiilor de evaluare funcţionează cu un număr diferit de persoane, respectiv între 1-7 angajaţi. Din acest motiv, în judeţele în care există un număr redus de personal, s-au constatat întârzieri în întocmirea şi transmiterea documentelor comisiei. Judeţele cu problemă sunt Bistriţa Năsăud, Ilfov, Maramureş şi Sălaj, informează Ministerul Muncii.
Comisia de Control a Ministerului Muncii a mai constatat că la nivelul unui număr de 8 judeţe (Braşov, Giurgiu, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt