Ideea limitării salariilor directorilor din companiile de stat este binevenită, lipsa de performanţă nu poate fi răsplătită spune la RFI analistul economic Dan Apostol de la The Money Channel.
Guvernul limitează salariile directorilor din companii de stat. Aceştia ar urma să primească în medie 6000 de euro pe lună, la care se vor adăuga, după caz, bonusuri de performanţă. Plafonarea a fost facută printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri. Premierul Victor Ponta a precizat că ideea este agreata de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
În context, sindicatele avertizau ca discrepanţele în politica de salarizare au continuat să crească în sectorul bugetar, ajungându-se la un raport de 1 la 50 între salariul minim şi cel maxim.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că procesul de managament privat nu este afectat, deoarece pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă.
"Aceasta este remuneraţia fixă, separat avem o remuneraţie variabilă care poate fi stabilită în funcţie de recomndările consultanţilor şi care va depinde de atingerea unor indicatori de performanţă. Deci, procesul de managament privat nu este afectat, pentru că pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, dar numai în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Companiile de stat au fost exceptate de la legea salarizării unitare şi în continuare creau situaţii anormale, discrepanţe foarte mari salariale, venituri salariale foarte mari ale unor conducători de companii de stat, eventual chiar cu pierderi", a spus Voinea.
Premierul Victor Ponta a precizat anterior că proiectul acestei ordonanţe a fost introdus pe