Comunitatea romano-catolică din judeţul Suceava este din nou în doliu. Ieri dimineaţă, preotul pensionar Johann Proschinger a pornit călătoria spre ceruri după 88 de ani de viaţă şi mai bine de 60 de ani de misiune preoţească.
S-a stins astfel ultimul preot de limbă germană din Moldova, pierderea etnicilor germani suceveni, al căror spirit părintele Proshinger l-a păstrat viu câte zile a avut, fiind astfel de neînlocuit.
Români, germani sau poloni, însă, catolicii suceveni îl vor păstra în inimă pe cel care le-a păstorit destinele spirituale, ca preot paroh, vreme de 23 ani, între 1967 – 1990.
În cei 23 de ani de parohie la „Sf. Ioan Nepomuk”, Johann Proschinger a avut un rol covârşitor în menţinerea spiritului german în rândul credincioşilor de etnie germană din Suceava şi din toată Bucovina. Puţini ştiu că el a fost promotorul introducerii limbii române în celebrările liturgice în Dieceza de Iaşi, a celebrării Sfintei Liturghii şi a tuturor înnoirilor cerute de Conciliul Vatican II. Tot el e primul preot din dieceză care a introdus staţie de amplificare în biserică.
În aceeaşi perioadă, părintele a făcut lucrări de reînnoire a bisericii din Suceava, a zugrăvit-o, a renovat picturile, a schimbat pardoseala etc. Sub îngrijirea sa directă s-a construit biserica din Moara, iniţial ca o capelă pentru cimitirul din localitate, dar care a devenit apoi biserică parohială.
Un singur an a lipsit din Suceava înainte de pensionare, pentru ca, imediat după aceea, să se tragă tot acasă, unde credincioşii i-au dus dorul. De atunci, şi ca preot pensionar, le-a rămas alături slujindu-i cum altfel n-ar fi ştiut să facă: cu smerenie, prin cuvintele şi pildele Domnului şi cu sacrificiul propriei lui fiinţe.
Pentru oameni, în numele credinţei
Johann Proschinger, de etnie germană, s-a născut la Fălticeni, în anul 1925. Era foart