Toate cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea au primit ordin să facă economii. La propunerea Consiliului de Administraţie, Senatul universitar a adoptat, în şedinţa de luni, un set de măsuri pentru redresarea financiară în 2013.
Decani nechibzuiţi
Premiza de la care au pornit şefii Universităţii este chiar radiografia financiară a instituţiei pentru anul 2012, care nu arată deloc bine. 88% din plăţile efectuate anul trecut de administraţia centrală a Universităţii au reprezentat salariile de la nivelul facultăţilor, iar întreaga instituţie şi-a depăşit cheltuielile cu peste 16 milioane de lei. "Ponderea acestei depăşiri se datorează plăţilor sub formă de împrumuturi pentru proiecte de cercetare şi neîncasate în sumă de 15.140.000 lei", se arată în raportul întocmit de prorectorul responsabil cu managementul financiar, Ioan Gheorghe Ţară, şi remis Senatului universitar.
În ultimii 3 ani, deşi au avut venituri reduse, facultăţile orădene au cheltuit tot mai mult şi unele au avut pierderi mult mai mari în 2012 decât în 2011. De pildă, Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică a avut pierderi cu 474% mai mari, iar cea de Inginerie Electronică şi Tehnologia Informaţiei cu 539%.
"Constatările referitoare la evoluţia pe ultimii trei ani a rezultatelor financiare ale facultăţilor relevă faptul că disciplina financiară nu a fost una dintre preocupările conducerii acestora. Rezultatele execuţiei bugetare, deşi au fost comunicate lunar, nu au fost analizate cu responsabilitate în Consiile facultăţilor şi de aceea nu au fost stabilite sau nu au fost urmărite corespunzător măsurile necesare pentru încadrarea în nivelul aprobat al cheltuielilor", precizează Ţară. Altfel spus, decanii au cheltuit banii facultăţilor fără să se preocupe prea mult şi de venituri şi, deşi aveau sub nas situaţia financiară a facultăţilor, nu au luat măsuri pent