Volumul exporturilor este ameninţat de închiderea unor mari capacităţi industriale, a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor. Unităţile care ar trebui să constituie baza exporturilor sunt tăiate pentru a fi date la fier vechi.
Câte două vapoare pleacă zilnic din Portul Constanţa cu fier vechi către ţările vecine, iar exportul României s-a ridicat, în anul 2012, la două milioane de tone de deşeuri metalice. Este indicatorul care ne avertizează asupra continuării procesului de dezindustrializare a ţării, spune Mihai Ionescu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Ceea ce ar trebui să constituie bază pentru exporturile româneşti riscă să fie pe mai departe tăiat pentru a fi dat la fier vechi, a afirmat acesta în cadrul unei conferinţe organizate luni la BNR.
România nu mai are fabrici de tractoare, de camioane, utilaje miniere. La noi nu se mai produce cupru şi nici nu se mai montează televizoare, aparate de radio, cinescoape. Este rezultatul unui proces de dezindustrializare care continuă. OMV Petrom intenţionează să treacă la dezmembrarea rafinăriei Arpechim de la Piteşti, iar dacă mergem pe aceeaşi linie vom vedea tăiate combinatele Mechel, Sidex sau Alro, a mai zis Ionescu.
Acest lucru reduce capacitatea de creştere a exporturilor noastre pe care mizează autorităţile. Livrările pe pieţele străine au crescut accelerat de la declanşarea crizei, pentru ca, începând cu 2011, să se stabilizeze. În 2013, acestea ar urma să sporească doar în anumite condiţii. Dacă însă se vor închide capacităţi industriale, acestea se vor răsfrânge şi în raporturile comerciale externe. Închiderea combinatelor Mechel intră în această categorie, ca şi oprirea Oltchim, până anul trecut cu un aport de un miliard de euro la exporturile româneşti.
„Exportul va gâfâi; balanţa comercială creşte în defi