Kosovo a denunţat marţi decizia Macedoniei de a nu-l invita la un summit regional organizat de ea la începutul lunii iunie, din cauza opoziţiei Serbiei, o măsură ce contrazice progresele recente dintre Belgrad şi Pristina în normalizarea relaţiilor lor sub egida Uniunii Europene.
Acest summit anual al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est va avea loc la 1 şi 2 iunie la Ohrid în sudul Macedoniei şi va reuni lideri din 12 ţări din Balcani şi Europa de sud-est, informează France Presse.
„Participarea Republicii Kosovo la acest summit a fost împiedicat de... Serbia şi Bosnia. Acest lucru este contrar principiilor de bună vecinătate ce reprezintă o condiţie pentru integrarea în UE“, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei kosovare, Arber Vlaahiu.
Macedonia, care a recunoscut independenţa proclamată în 2008 de Kosovo faţă de Serbia, a explicat că nu a fost în măsură să invite o ţară ce nu face parte din SEECP „fără acordul tuturor ţărilor participante“ .
Cinci din cele douăsprezece state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia - nu au recunoscut independenţa Kosovo.
Nemulţumit de decizia Macedoniei, preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, a anunţat că refuză să participe la acest summit.
La Belgrad, responsabilul guvernului sârb însărcinat cu Kosovo, Aleksandar Vulin, a declarat că „Serbia nu a fost singura ce se opune participării Kosovo“ la summit, spunând că România şi Bosnia de asemenea s-au opus.
La rândul său, Kosovo a văzut în această decizie o „violare“ a acordului ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Pristina şi Belgrad, încheiat la 19 aprilie la Bruxelles sub egida UE.
Cu toate acestea, Vulin a declarat că acest acord nu subînţelege recunoaşterea Kosovo de către Serbia ca stat independent.
Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo, considerându-l provinc