Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, miercuri, că o problemă serioasă pentru comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap este salarizarea foarte mică, ceea ce face ca medicii să refuze să facă parte din aceste structuri, în care responsabilitatea este foarte mare.
Câmpeanu a subliniat că nivelul scăzut de salarizare pentru membrii comisiilor de evaluare pune probleme serioase, în condiţiile refuzului medicilor de a face parte din aceste structuri.
Ministrul Muncii a adăugat că, în curând, va fi prezentat un plan de "restructurare totală" a activităţii de evaluare a persoanelor cu handicap.
"O să prezentăm, în curând, un plan de restructurare totală a acestei activităţi. Dorim să unim activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap cu cea pentru pensii de invaliditate, pentru că o persoană trebuie evaluată o singură dată. Este o construcţie foarte mare, o restructurare totală a sistemului, iar acest lucru trebuie corelat şi cu reforma din Ministerul Sănătăţii.
Mariana Câmpeanu s-a referit şi intenţiile privind aplicarea în etape a Legii unitare a salarizării. "O să prezentăm în Guvern şi un memorandum în care să începem să aplicăm etapizat Legea unitară a salarizării, în aşa fel încât să putem să mai micşorăm aceste decalaje între nivelul minim şi maxim de salarizare şi, în acelaşi timp, cel puţin în prima etapă, să se acorde o creştere salarială rezidenţilor", a declarat demnitarul.
Raportul unui control dispus de ministrul Muncii la comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap arată, referitor la organizarea şi funcţionarea serviciilor de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap (SEC), că în opt judeţe (Braşov, Giurgiu, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava, Teleorman), precum şi în sectoarele 1, 3 şi 5 ale Municipiului Bucureşti, serviciile de evaluare complexă nu cuprind toate categoriile de