Andrei Alexandrescu a luat drumul Americii la finalul anilor '90, dupa ce a terminat Politehnica din Bucuresti, iar acum este unul dintre cercetatorii romani care lucreaza la Facebook.
Romanul a lucrat pentru o serie de firme de profil, iar in ziua in care a implinit 31 de ani, s-a decis sa faca un doctorat la Washington. Unul dintre cele mai mari regrete ale sale este legat de faptul ca nu a finalizat studiile doctorale mai repede pentru a beneficia de oportunitatile pe care ti le ofera o astfel de calificare, a povestit Andrei pentru Ziare.com.
Drumul spre America
Romanul spune ca "a facut lucrurile care trebuie, dar intr-o ordine ciudata". A terminat facultatea in 1994 si, patru ani mai tarziu, ajungea la New York, recomandat de un prieten. Experienta emigratiei este una foarte personala: pentru unii muma, pentru altii ciuma!", mentioneaza Andrei.
Citeste si Dramaturg roman de succes in NY: Patriotismul nu inseamna dragostea de mici, sarmale si palinca
"(...) Am prieteni carora le prieste si am prieteni care s-au intors in Romania. Pentru mine personal, emigrarea este o experienta fericita. Sunt foarte pasionat de programare si de stiinta, iar aici am avut oportunitati si sanse pe care nu le-as fi avut nicaieri altundeva in lume.
Bucuriile si satisfactiile pe care le-am obtinut au usurat dificultatile inerente emigrarii. Din punct de vedere cultural, America este unica - e mai degraba un conglomerat de culturi decat o monocultura, iar presiunea sociala ca sa te supui unui anumit standard cultural e foarte mica.
Din acest motiv nu a fost greu sa-mi pastrez o buna parte din etosul romanesc si european, si in acelasi timp sa integrez elemente pe care le admir din etica americana. Diversitatea si toleranta de aici se reflecta si in limba propriu-zisa. Atata vreme cat inteleg ce ai de spu