Cu toate ca Eugen Nicolaescu neaga vehement, eu chiar cred ca proiectul privind salarizarea medicilor, iesit pe piata pe surse, este real pentru simplul motiv ca e singurul posibil.
Situatia e clara si dramatica. Romania ramane fara medici si asistente medicale. Pleaca pe capete unde vad cu ochii, pentru lefuri mai bune, pentru conditii mai bune, pentru un statut social mai bun.
Daca hemoragia aceasta nu va fi oprita sau macar diminuata rapid, problemele din sistem vor deveni de negestionat din lipsa de personal. Efectiv nu va mai avea cine sa trateze pacientii.
Salarizarea medicilor nu mai e o chestiune populista, e una de viata si de moarte a sistemului. Bani nu sunt, iar pentru asta Eugen Nicolaescu poarta o vina imensa.
Inainte de alegerile din 2008, cand tot el era ministru al Sanatatii, Guvernul Tariceanu a luat doua masuri concomitente ale caror efecte s-au potentat dramatic in destabilizarea sistemului: a scazut CASS si au fost eliminate plafoanele pentru medicamente compensate si gratuite din farmacii. Deci concomitent au scazut veniturile si au crescut cheltuielile.
Guvernele Boc nu au avut curajul sa umble la aceste masuri pentru a restabili echilibrul. Asa se face ca din greseala originara, a d-lui Nicolaescu, sistemul nu s-a mai redresat, cu efectele care se vad si astazi.
Intrarea in vigoare a cardului de sanatate este amanata fara motiv, desi ar fi o metoda eficienta de a controla cheltuielile si de a mai opri din furt.
Si atunci de unde sa ai bani pentru majorarea salariilor? Tot de la pacienti. Adica taxandu-i pe cei care vor sa se duca la cei mai cautati dintre medici. Bolnavul da pana la 1.500 de lei taxa, 70% din bani se duc la medicul cu pricina, restul ii ia spitalul.
Solutia nu e rea, pentru ca, intr-un fel, scoate la suprafata plata informala de acu