Bancherii evită să accepte la propriile ghişee plata cu cardul a facturilor, taxelor sau chiar ratelor la credite, deşi îşi încurajează clienţii să folosesacă mai des „plasticele“ direct la comercianţi în loc să retragă numerar.
Clienţii sunt invitaţi de casieri să retragă numerar de la bancomat pentru a face o plată. Doar în anumite cazuri (cum ar fi unele plăţi către instituţii publice) cardurile sunt acceptate la ghişeu, dar nu pentru plăţi directe, ci pentru retrageri de numerar de la POS-uri. Ambele operaţiuni sunt comisionate, spre deosebire de plăţile cu cardul la comercianţi, care sunt gratuite pentru clienţi.
„Băncile nu au ca obiect de activitate comerţul şi nu pot accepta plăţi cu cardul. Cred că nici nu ar fi o soluţie să se ajungă, de exemplu, la plata ratelor la credite cu cardul pentru că atunci clienţii ar putea utilizat un card de credit cu o dobândă mai mare pentru a achita un credit cu o dobândă mai mică, ceea ce ar conduce la un grad şi mai ridicat de îndatorare“, comentează Cătălin Creţu, directorul general pentru România al Visa Europe.
Dacă s-ar modifica legea şi cardurile ar fi acceptate la plată în aceleaşi condiţii în care clienţii fac plăţi la comercianţi, băncile ar pierdere încasări importante din comisioanele de retragere numerar de la ATM-uri sau POS-uri. De exemplu, retragerile de numerar la bancomatele băncii emitente a cardului sunt taxate cu până la 0,2%, în timp ce un client care alege bancomatul altei bănci plăteşte 0,5% plus o sumă fixă de 2,5 lei. O parte din comisioanele percepute la retragerile din reţeaua altei bănci decât cea care a emis cardul ajunge la marile organizaţii de plată Visa şi Mastercard.
Anual se retrag peste 25 miliarde de euro de pe cardurile din România, ceea ce înseamnă încasări de 50 mil. euro pentru bănci doar aplicând un comision de 0,2%. Plăţile la POS ajung, în paralel, la