Comisia Europeană tratează Romania ca pe oricare alt stat membru al Uniunii, având un statut normal, şi nu unul special, care provenea din faptul că România era semnatar al unui acord de finanţare preventiv, după cum reiese din recomandările specifice pentru 2013, care au la bază evaluarea detaliată a situaţiei economice, bugetare şi a ocupării forţei de muncă din toate ţările membre.
Statele Uniunii Europene trebuie să adopte măsuri economice bine ţintite în acest an, fiecare dintre ele trebuind să-şi aducă contribuţia la efortul global al Uniunii, susţine Comisia Europeană, în recomandările prezentate miercuri la Bruxelles, informează agerpres.ro şi un comunicat al Comisiei Europene, remis Jurnalului Naţional.
Recomandările, prezentate pe scurt de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, se referă la domenii cu arie largă de acoperire, vizând, în special, îmbunătăţirea gradului de competitivitate a economiilor europene şi combaterea şomajului, mai ales în rândul tinerilor, o provocare majoră căreia UE trebuie să-i facă faţă în perioada următoare.
Recomandările specifice de ţară pentru România în 2013 sunt în număr de opt şi au fost elaborate pentru a o ajuta să îşi îmbunătăţească performanţele economice. Pe scurt, ele includ:
1. Implementarea programului preventiv - România a negociat cu Comisia Europeană şi cu FMI un program preventiv de ajustare economică în 2011. În martie 2013, România a cerut oficial o extindere cu 3 luni a acestui program. În aceste condiţii, evaluare finală a programului va avea loc până la sfârşitul anului 2013.
2. Finanţe publice şi un sistem de impozitare sustenabile – Deşi consolidarea fiscală a continuat, disciplina fiscală reprezintă în continuare o mare provocare, iar sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii se confruntă cu