Motivate sau nu, excluderile ce au animat în ultima perioadă PDL şi PNL ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea, inclusiv pentru membrii celor două partide care visează încă la o viaţă democratică reală.
Este îngrijorător să vezi cum scena politică redevine câmpul unor execuţii, deşi, după cascada de ură care a inundat vara trecută societatea românească, e cu adevărat greu să te mai mire ceva. Cu toate astea, poate că nu ar fi de lepădat un efort din partea conducerilor formaţiunilor politice de a păstra o minimă libertate pentru dezbaterile politice şi un minim respect pentru libertatea cuvântului.
Ameninţările cu excluderea din PDL venite din partea lui Alin Popoviciu la adresa lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu seamănă izbitor cu felul în care s-au derulat lucrurile care au condus la excluderile lui Andrei Chiliman, a Dianei Tuşa şi a altor liberali. Despotismul pare să fie caracteristica definitorie a vieţii politice actuale, liderii unor partide care se revendică a fi de dreapta năzuind să atingă, se pare, modelul PSD-ist ori, mai rău, PCR-ist, în care se votează în unanimitate şi se cântă în cor, frumos şi ordonat, pe o singură voce. Cumva, nu e de mirare, dacă ţinem cont că acesta este modelul care, în aparenţă, are cel mai mare succes în România.
Ne aflăm, însă, pe un câmp minat. După ce presa liberă a eşuat în marea ei parte, liniştea pe care şi-o doresc cu atâta ardoare mai toţi liderii politici în propria ogradă este, dacă nu liniştea de dinaintea furtunii, expresia ultimă şi clară a faptului că în România se mai poate conduce doar cu parul şi cu pumnul în gură. Adică în afara democraţiei. Iar concluzia aceasta aduce cu sine toţi şerpii de sub capacul cutiei Pandorei.
PS - E bine să nu uităm faptul că un infractor dovedit de Justiţie este cetăţean de onoare al