Vitalie Ciobanu: „Balanța tremură imperceptibil și nimeni nu poate spune în ce direcție se va înclina.”
A mai rămas puţin timp până să expire termenul rezervat premierului desemnat, Iurie Leancă, pentru a se prezenta în Parlament cu un nou guvern. Partenerii din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană ţin Moldova în suspans, nu fac declaraţii care să sugereze un progres în încercarea lor de a constitui o nouă coaliție, sporesc tensiunea până la limita suportabilului. Ei pun la grea încercare şi nervii partenerilor europeni, cei care au finanţat generos „fuleul european” al actualilor guvernanţi. La ora la care scriam acest comentariu, deznodământul încă nu era cunoscut.
Ar trebui să remarcăm stranietatea acestor negocieri: partidele se cunosc foarte bine, subiectele pe care le dezbat au fost puse în discuţie de nenumărate ori, ştie fiecare ce competenţe ar putea furniza noului guvern (mai exact: ce interese și ce „teritorii de pradă” revendică), dar totuşi formarea noii majorități trenează. Nu avem nici transparenţa pe care o promitea solemn Vlad Filat, urcat pe soclul politicianului indignat de perfidia partenerilor din PD şi pornit – pentru a câta oară! – să lupte împotriva sistemului mafiot.
Lipsind informaţiile oficiale, aflăm datorită unor „scurgeri de informaţii” că marea luptă se dă pe funcţii, mai ales în zona organelor de drept. Bolnavi de mefienţă, foştii aliaţi, PD şi PLDM, încercă să obţină, unii împotriva altora, mijloace de control şi anihilare reciprocă. E vorba de Procuratură, Centrul Anticorupţie, CNI, Ministerul de Interne, SIS-ul, CCA şi altele asemenea. Dacă lucrurile stau anume aşa, putem înţelege jena de a discuta aceste subiecte la scenă deschisă, în văzul opiniei publice. Nimeni dintre negociatori nu vrea să se expună, să-și dezvăluie apucăturile de samsar, fiecare are pesemne niscaiva „schelete în dulap” car