Dincolo de cifrele oficiale, care arată o rată anuală a inflaţiei de 5,25%, noi simţim la buzunar altfel preţurile, tot mai umflate, tot mai piperate. Am făcut o comparaţie între preţurile de pe bonul fiscal din acelaşi supermarket, la aceleaşi produse, dar la interval de un an între datele achiziţionării produselor. Tragem linie şi adunăm: preţurile reale plătite de noi au crescut cu 21%.
Vi s-a întâmplat să mergeţi la supermarket, să plecaţi acasă cu o sacoşă de produse, dar din portmoneu să scoateţi din ce în ce mai mulţi bani? Simţiţi pe pielea dumneavoastră că daţi mai mulţi bani pe aceeaşi mâncare, indiferent ce ne spun statisticile?
GdS a realizat o analiză a preţurilor dintr-un supermarket, pe baza bonurilor fiscale eliberate în decursul unui an. Aşadar, din 2012 şi până acum, am putut observa că preţurile au crescut rapid, chiar şi de la o lună la alta. Am comparat preţurile a 16 produse (alimentare şi nealimentare), de aceeaşi marcă şi care au fost achiziţionate din acelaşi hipermarket, dar pe parcursul mai multor luni, începând din primăvara lui 2012 şi până în luna mai 2013. Rezultatele au fost uimitoare. Pe ansamblu, dacă o persoană merge acum în respectivul supermarket şi cumpără exact aceleaşi produse ca în urmă cu un an, atunci va plăti mai mult cu 21% decât ar fi dat în 2012. Din cele 16 produse analizate, doar două au înregistrat scăderi de preţuri de anul trecut şi până acum. Este vorba de ulei, al cărui preţ s-a diminuat de la 8,79 lei la 7,39 lei pe litru, şi de unt, care în 2013 costă 4,29 lei, iar în 2012 avea un preţ de 4,96 lei.
În schimb, am plătit mai mult la pui grill, pate de ficat, lapte UHT, sana, mere Idared, banane, cafea, pâine etc. În ceea ce priveşte pâinea, acelaşi produs (franzelă albă feliată) are în supermarket un preţ de 2,49 lei pe bucată, iar în magazinul de la colţul străzii acelaşi produs, fabricat de