Apa de la robinet este mai sigură pentru consum, decât apa izvoarelor, susţine dr. Ovidiu Fărcaş, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.
„Datorită faptului că prin procesul de tratatre la care este supusă apa de robinet are siguranţă mai mare faţă de apa de izvor, care nu are zonă de protecţie şi în orice moment se pot întâmpla infectări cu microorganisme bacteriene şi, de asemenea, există poluarea cu nitraţi, care este foarte dăunătoare pentru copiii 0-1 an, pentru gravide”, a declarat dr. Ovidiu Fărcaş, după prezentarea raportului privind calitatea apei potabile în judeţul Mureş în anul 2012, în cadrul Colegiului Prefectural, ce a avut loc ieri.
Acesta a recomandat consumul apei de izvor doar dacă se respectă tăbliţele indicatoare care există la fiecare izvor. Dacă nu este bună din punct de vedere chimic şi are conţinut de nitraţi mai mare decât permite legislaţia nu este recomandată la copiii 0-1 an şi la gravide, iar dacă nueste bună din punct de vedere microbiologic, atunci se foloseşte doar după o prealabilă fierbere de 30 minute şi răcire.
„Acei parametrii nu se prea schimbă, nitraţii rămân nitraţi, nu au cum să scadă decât să crească în perioada de ploi. Iar microbiologic în perioadele de ploi abundente. Facem analize cu mult mai mult decât prevede legislaţia, la două luni. Legislaţia prevede o dată pe an obligatoriu şi aceste analize întotdeauna sunt afişate pe site-ul DSP Mureş şi oricine poate să le consulte”, a conchis dr. Fărcaş.
Apa de la robinet este mai sigură pentru consum, decât apa izvoarelor, susţine dr. Ovidiu Fărcaş, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.
„Datorită faptului că prin procesul de tratatre la care este supusă apa de robinet are siguranţă mai mare faţă de apa de izvor, care nu are zonă de protecţie şi în orice moment se pot întâmpla infectări cu microorganisme bact