Proiectul “Pentru un Someş Curat”, desfăşurat în perioada 1 martie – 31 mai de Asociaţia Handicapaţilor Fizic Satu Mare împreună cu Asociaţia pentru Protejarea Naturii şi Mediului Bereg – Ungaria, a ajuns ieri la final. La conferinţa de închidere au participat toţi cei care au fost implicaţi în derularea lui, printre care managerul de proiect Cristina Baciu, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic, Crinuţa Pop, preşedintele Asociaţiei pentru Protejarea Naturii şi Mediului Bereg, Toldi Zoltan, alţi invitaţi.
Potrivit prezentării făcute de Cristina Baciu, obiectivul general al proiectului este stoparea degradării valorilor naturale ale râului Someş prin intermediul unor programe şi acţiuni de conştientizare desfăşurate la nivelul populaţiei adulte şi a populaţiei tinere din judeţul Satu Mare. Proiectul şi-a propus să atragă atenţia asupra modalităţilor de utilizare sustenabilă a posibilităţilor oferite de râul Someş, dar şi asupra nevoii de îmbunătăţire şi menţinere a stării naturale a mediului.
Astfel, în cadrul proiectului au fost organizate mai multe activităţi de conştientizare destinate copiilor şi tinerilor din judeţul Satu Mare, fiind amintite concursul de protecţia mediului cu titlul „Omul şi natura” dar şi organizarea acţiunilor de strângere a deşeurilor şi menţinerea curăţeniei pe malul râului Someş. Un alt concurs, având titlul „Nu poluaţi Someşul”, s-a finalizat cu realizarea unei expoziţii mobile ce a cuprins lucrările realizate de elevi sătmăreni din trei grupe de vârstă. Nu în ultimul rând, amintim şi tabăra de specialitate „Râul şi omul”, organizată pe durata a 7 zile, dintre care 3 zile în România şi 4 zile în Ungaria, pentru 50 de copii şi tineri din zona transfrontalieră.
În cadrul programelor destinate populaţiei adulte a fost marcată în mod festiv Ziua Apei 2013, care şi-a propus conştientizarea de către locuitori a valorilor