Delincvenţa juvenilă reprezintă o problemă cu care ne confruntăm tot mai des. De cele mai multe ori, copiii comit infracţiuni în absenţa unei educaţii adecvate şi a unui sprijin. Jurnalistul Stuart Jeffries de la „The Guardian“ a povestit despre cum a devenit victima unui furt comis de un tânăr de doar 16 ani.
„Mă plimbam pe Hornsey Road din Londra, verificând pe telefon rezultatele de la fotbal. În spatele meu, pe trotuar am auzit o motocicletă, dar, crezând că va parca, nu am reacţionat în niciun fel. Îmi ţineam telefonul în mâna stângă, iar cu degetul arătător drept navigam pe pagina respectivă. Întinzându-se peste umărul meu, pasagerul din spate al motocicletei mi-a smuls Iphone-ul“, a povestit el.
Ajuns acasă, Jeffries a sunat la compania de telefonie mobilă. Între timp, cei implicaţi în furt, au suferit un accident rutier, astfel fiind descoperit vinovatul. Nefiind singura acuzaţie, tânărul a primit ordin de reabilitare, iar una dintre condiţii a fost ca timp de şase luni să nu mai calce în Londra.
Jurnalistul a dorit să cunoască făptaşul. „Am mers în Chatman-Kent, în sud-estul Angliei pentru a da mâna cu cel care mi-a furat telefonul. Britanicul, în vârstă de 16 ani purta blugi şi hanorac. Şi el a dorit să ne întâlnim pentru a-şi cere iertare.“
Această întâlnire, potrivit ofiţerului care a stabilit totul, poartă numele de „justiţie restaurativă“. În cadrul ei, victima poate vorbi despre trăirile cauzate de incident, iar infractorul îşi poate exprima regretul pentru fapta comisă.
„Când l-am întrebat ce l-a determinat să fure, mi-a spus că din clipa în care părinţii săi s-au despărţit, a simţit că îi revine rolul de cap al familiei, fiind nevoit să-şi ajute mama, care trăieşte doar din ajutor social. Dacă tatăl său ar fi stat mai mult acasă, şi nu în afara Londrei cu noua lui soţie, atunci probabil că nu ar fi ajuns un infractor“, a