„Nişte oameni care nu au încredere reciprocă se apucă să guverneze într-o criză profundă” (I. Boțan/IPN).
Cazul Moldova-Agroindbank este cel mai comentat astăzi. „Adevărul” scrie că conducerea băncii acuză implicarea unor persoane din organele de stat în atacurile de preluare frauduloasă a acţiunilor emise de instituţie, fără însă a le numi pe aceste persoane. Cotidianul mai înserează reacţia Băncii Naţionale care îşi declină responsabilitatea şi spune că s-au efectuat tranzacţii cu pachete de acţiuni mai mici de 5%, ceea ce nu necesita permisiunea BNM, dar şi a unor analiştii care califică atacurile ca deosebit de grave pentru sistemul financiar şi ca fiind favorizate de criza politică din ţară.
Reacţia fostului prim-ministru, Vladimir Filat citată de alte medii, printre ele portalul informaţional „Noi.md”, confirmă spusele experţilor. „De la instaurarea crizei politice în țară, atacurile de tipul celui de la Moldova-Agroindbank sunt destul de frecvente. Avem solicitări din partea mai multor instituții financiar bancare care își arată îngrijorarea de ceea ce se întâmplă în acele instituții”, a spus Filat.
Iar dintr-un articol din „Economist” la aceiaşi temă aflăm că Ministerul Finanţelor abia se pregăteşte să elaboreze o lege care ar asigura transparenţa acţionarilor în sistemul bancar.
La negocierile pentru crearea guvernului se referă agenţia de ştiri „IPN”. Aceasta citează o declaraţie a analistului politic Igor Boţan care recunoaşte că nu ştie ce e mai bine pentru ţară – alegeri anticipate sau alegerea unui nou guvern. „Nişte oameni care nu au încredere reciprocă se apucă să guverneze într-o criză profundă, fiind total iraţionali în comportament. În eventualitatea unor alegeri, vom avea o înaltă rată de absenteism”, a spus analistul. Cu toate acestea, Igor Boţan a subliniat că, indiferent ce se va întâmpla, vector