Petrecem o ora pe drum spre serviciu, pentru ca Bucurestiul nu a stiut sa aduca laolalta “dormitoarele” si birourile. Dezvoltarea "somnambula" a centrelor de afaceri catre Nord, bazata mult prea mult pe apropierea de aeroport, a dus la dezechilibre care ne mananca timp, nervi si bani. Dar inca se mai pot schimba lucrurile, in limita artificiilor de infrastructura, si, bineinteles, daca vom sti sa convingem dezvoltatorii ca exista si alte zone cu potential.
Zona de Nord si Centru-Nord a Bucurestiului a devenit principalul pol de afaceri in ceea ce priveste numarul de companii care au sediul central aici.
Insa concentrarea foarte mare a spatiilor de birouri pe o suprafata restransa a orasului creeaza un dezechilibru, care se poate observa cu usurinta atat in traficul extrem de aglomerat, ca urmare a fluxului angajatilor catre birou, din zone cu densitate mare de populatie, fara o prezenta semnificativa a dezvoltarii de birouri, cat si in timpul indelungat parcurs pana la birou.
Cum ar arata un Bucuresti dezvoltat uniform pe partea de birouri? In ce zone ar mai trebui investit si de ce? Specialistii imobiliari chestionati de DailyBusiness.ro au raspuns.
Efectul bulgarelui de zapada
Potrivit Madalinei Cojocaru, seful departamentului de birouri in cadrul DTZ Echinox, dezvoltarea puternica in zona de nord s-a intamplat datorita suprafetelor generoase de pamant libere unde s-au putut costrui cladiri eficiente, cu suprafete mari pe etaj, dar si a proximitatii fata de aeroport. Cererea de spatii birouri din partea chiriasilor pentru aceasta zona este in continuare mai mare fata de celelalte zone, viitorii ocupanti dorind sa stea aproape de clientii sau concurentii lor, spune ea.
Alexandru Petrescu managing partner Esop Consulting, a subliniat rolul de vector al aeroportului in dezvoltarea orasului si im