Candidații care vor susține, în această vară, examenul de bacalaureat vor avea subiecte diferențiate la proba scrisă de limba și literatura română, în funcție de profilul pe care l-au absolvit. Modificarea vine după ce absolvenții liceelor tehnologice au reclamat în fiecare an faptul că nu pot primi la limba română aceleași subiecte ca și colegii lor de la liceele teoretice, atât timp cât studiază în liceu un număr diferit de ore la această disciplină.
Chiar dacă organizatorii examenului de bacalaureat la nivel județean nu au primit, încă, nicio precizare scrisă în acest sens, schimbarea a fost remarcată odată cu susținerea probei scrise la limba și literatura română din cadrul bacalaureatului olimpicilor, care s-a desfășurat în această săptămână. Elementul de noutate la bacalaureatul olimpicilor l-a constituit tocmai introducerea a două tipuri de subiecte, a căror structură a fost concepută în funcție de filiera urmată de absolvenți. Filiera teoretică, profilul uman și filiera vocațională, profilul pedagogic, au avut aceeași variantă de subiect, deoarece numărul de ore dedicat disciplinei Limba și literatura română a fost mai mare ca pentru celelalte specializări. O variantă diferită de subiect, realizată pe baza programei de examen, a fost creată pentru filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică și filiera vocațională, toate celelalte profiluri, în afara celui pedagogic. Menționăm că aceste profiluri și filiere au prevăzute, prin planul cadru, un număr mai mic de ore la disciplina Limba și literatura română.
Un alt element de noutate l-a constituit eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport în cadrul subiectului al II-lea, deoarece scopul acestui tip de item îl constituie demonstrarea competențelor de argumentare, în scris, a unor opinii, în diverse situații de comunicare. Modificarea a fost determinată de constata