Premierul Victor Ponta a cerut clarificări miercuri, la începutul şedinţei de guvern, cu privire la înmatricularea maşinilor second-hand, procedură blocată ca urmare a aplicării legii timbrului de mediu.
"Vreau să vedem ce-i cu înmatriculările de maşini second-hand. Nu ştiu exact unde s-a blocat, vreau să luăm astăzi o decizie ca lucrurile să se desfăşoare normal în continuare", a afirmat Victor Ponta. Înmatricularea a 1.300 de autovehicule în valoare de 14,3 milioane euro a fost blocată din cauza timbrului de mediu, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România.
La ALB sunt 1.100 de autovehicule în valoare de 11,3 milioane de euro iar la Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional - 200 de autovehicule în valoare de 3 milioane de euro. 'Ca asociaţie, nu contestăm instituirea timbrului de mediu, dar prin textul de lege actual nu se poate colecta această taxă în vederea înmatriculării. Nu se poate obţine uşor adeverinţa privind istoricul taxei auto', a declarat secretarul general al ALB România, Adriana Ahciarliu.
ALB a transmis Ministerului Mediului şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) propuneri conform cărora vehiculul ar trebui înmatriculat fără prezentarea dovezii plăţii auto iar societăţile de leasing ar trebui să-şi asume răspunderea plăţii timbrului de mediu dacă verificările ulterioare înmatriculării arată că nu s-a plătit taxa auto.
Ion Busuioc, director în cadrul ANAF, a precizat că Fiscul nu a avut, prin lege, atribuţia gestionării acestei taxe, ci doar a oferit serviciul de a încasa sumele respective prin trezorerii, nu are o astfel de bază de date şi informaţiile nu pot fi nici măcar reconstituite, relateaza Agerpres in pagina electronica.