Varsta, istoricul familial, terapiile iradiante sau afectiunile pre-maligne ale sanului sunt factori care pot influenta aparitia bolii. Chiar daca nu exista metode de preventie, diagnosticarea precoce a afectiunii maligne este cel mai important pas spre vindecare. Dr. Kemal Rasa, medic specializat in chirurgie generala, la Anadolu Medical Center, Istanbul, spune ca 1 din 8 femei dezvolta cancer de san in prezent, astfel ca diagnosticarea timpurie este foarte importanta.
„Riscul de a dezvolta cancer de san creste odata cu inaintarea in varsta. Femeile trebuie sa sa-si examineze lunar sanii prin autopalpare, iar dupa varsta de 40-50 de ani sa mearga la consulturi medicale regulate”.
Examinarea sanului prin autopalpare se face lunar, in a zecea zi a ciclului menstrual, atunci cand sanii nu mai sunt tensionati. „Pentru a observa posibile modificari la nivelul sanului este necesara palparea sanului printr-o simpla apasare, dar cu miscari diverse, pe toata suprafata sanului, timp de 5-7 minute. Exisita cativa pasi recomandati:
PASUL1. Stand in picioare, in fata unei oglinzi, observati atent orice secretie mamelonara, contractie, adancitura, orice stare anormala cum ar fi riduri sau semne pe piele;
PASUL 2. ridicati mainile deasupra capului si impingeti capul inainte pentru a intinde muschiul. Analizati cu atentie sanii. In aceasta pozitie se observa cel mai bine daca exista modificari.
PASUL 3. Lasati mainile ferm pe spate. Aplecati-va usor inainte si scoateti umerii si coatele in fata. Si prin aceste manevre observati daca exista o schimbare in marimea sanilor sau o oarecare modificare anormala a acestora. Procedand astfel ,muschii pieptului trebuie sa fie dilatati.
PASUL 4. Ridicati umarul stang. Cu al treilea si al patrulea deget de la mana dreapta palpati in cercuri mici pe marginea exterioara a mamelonului si apoi in zona axi