Deputatii au adoptat miercuri noua Lege a referendumului, care reduce de la 50% la 30% pragul la care un referendum este declarat valabil.
221 de voturi au fost "pentru", 73 de voturi "impotriva" si 2 abtineri.
Camera Deputatilor este camera decizionala, iar Opozitia a anuntat deja ca va contesta noua lege la Curtea Constitutionala.
Deputatii PDL s-au plans in sedinta de plen condusa de vicepresedintele Camerei, Miron Mitrea, ca documentele care au insotit proiectul de lege au stat foarte putin la Comisia Juridica, iar ei nu au putut depune amendamente. In plus, ei au reclamat faptul ca noua lege nu face diferenta intre referendumurile locale si cele nationale.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a acuzat USL ca modifica legea pentru a putea trece proiectul de revizuire a Constitutiei fara un sprijin popular consistent.
PDL, UDMR si PP-DD au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.
Proiectul de lege a fost adoptat saptamana trecuta de Senat cu 92 de voturi pentru. Controversatul amendament, depus de deputatul PSD Florin Iordache, prevede ca un referendum va fi declarat valabil daca la el se prezinta 30% din numarul total de alegatori, si va fi declarat valid daca numarul celor care raspund "Da" la intrebarea pusa depaseste 25% din acelasi numar total de alegatori, cele doua conditii fiind cumulative.
Profesorul de drept constutional Ioan Stanomir a declarat la postul B1TV ca "miza acestei noi modificari legislative este revizuirea Constitutiei". "In conditiile unui prag ridicat, ar fi fost sanse reduse sa fie votat proiectul de lege", a adaugat acesta.
Prof. Stanomir a explicat ca exista doua tipuri de riscuri. "Pe termen scurt si mediu, este acela ca o Constitutie sa treaca fara un grad de legitimitate popular. Pe termen mediu si lung este acela al ins