Foştii conducători ai comisiilor de supraveghere a asigurărilor şi pieţei de capital primesc plăţi compensatorii de până la 19 salarii pentru că le-au fost întrerupte mandatele înainte de termen. Noul şef de la ASF câştigă 14.000 euro pe lună.
În emisiunea ZF Live de ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, instituţie înfiinţată în urmă cu o lună prin desfiinţarea celor trei comisii de supraveghere a pieţei de capital, asigurărilor şi pensiilor private, a făcut pentru prima dată publică valoarea plăţilor compensatorii pe care le primesc foştii comisari. Unii se regăsesc în conducerea actualei ASF.
„La Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt cereri de a se plăti nouă salarii compensatorii. Aceste salarii compensatorii au fost prevăzute în actele normative interne ale fiecărei instituţii. Este o ciudăţenie pentru că aceste domenii au fost scăpate de sub control. Eu înţeleg să dai salarii compensatorii atunci când întrerupi la jumătate mandatul, însă nu trebuie date salarii compensatorii atunci când mandatul s-a încheiat“, a spus vicepreşedintele ASF.
Cele trei comisii de supraveghere erau conduse de un număr total de 19 comisari. Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, fostul preşedintele Daniel Tudor al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor câştiga 188.000 lei pe lună (cca 40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al Comisiei de Valori Mobiliare - 80.000 lei pe lună (cca 18.000 euro) iar Marian Sârbu de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private câştiga circa 14.000 euro. Daniel Tudor este acum vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Marian Sârbu este membru neexecutiv la ASF.
Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul preşedinte al CNVM Carmen Negoiţă ar primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foşti