Stabilirea reședințelor viitoarelor regiuni va fi penultima măsură luată în procesul de regionalizare, potrivit viceprimierul Liviu Dragnea.
„Decizia va fi luată înainte de a fi realizate alegeri pentru structurile regionale. Deci reședința va fi stabilită după ce vor fi stabilite regiunile.Trebuie să recunosc faptul că este decizia care generează cele mai multe patimi, discuţii, negocieri”, a declarat Dragnea despre regionalizare.
Ministerul Dezvoltării a comandat un sondaj prin care a vrut să vadă preferințele oamenilor în ceea ce privește viitoarele capitale regionale.
REGIONALIZARE 2013. Unde se doresc capitalele regiunilor
CAPITALA REGIUNII NORD-EST. Locuitorii din cele șase județe din nordul Moldovei au spus, în proporție de 48%, că vor reședința regiunii la Iași. Pe următorul loc în topul preferințelor se află Suceava, cu 12,2%.
CAPITALA REGIUNII NORD-VEST. În această regiune, lucrurile sunt și mai clare, 63,2% dintre locuitori optând pentru Cluj.
CAPITALA REGIUNII BANAT. De asemenea, aceeași hotărâre este și în această viitoare regiune, unde 69,5% dintre bănățeni, potrivit sondajului comandat de Ministerul Dezvoltării, au optat ca reședința să fie la Timișoara.
CAPITALA REGIUNII OLTENIA. 59,8% au nominalizat Craiova ca reședință de regiune.
CAPITALA REGIUNII MUNTENIA. 28% din locuitori ar dori sediul regional la Ploiești, iar 12,5% la Pitești.
CAPITALA REGIUNII SUD-EST. Aici, 23,8% dintre locuitori au spus că vor reședința la Constanța, în timp ce Brăila și Galați au ponderi apropiate, aproximativ 14% fiecare.
Cea mai dificilă alegere pare să fie în ceea ce privește CAPITALA REGIUNII CENTRU, acolo unde există concurență între Sibiu (25,7%) și Brașov (28,7%).
„Aici va fi cea mai grea decizie care va trebui luată. Este o competiție serioasă, o competiție aproape egală între Sibiu și Brașov, cu argumente