Scris de Simion Todoca - Conform Legii Referendumului, un sfert din numărul total al alegătorilor din liste poate demite primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean.
ARAD. Deputatul PP-DD, Ştefan Dalca, a semnat, alături de colegii săi, atacarea la Curtea Constituţională a Legii Referendumului, care a fost votată în Camera Deputaţilor. „Nu sunt de acord ca un primar ales de către cetăţeni să poată fi demis prin votul a 25% dintre alegătorii înscrişi pe liste. Consider că este incorect şi că se încalcă regula de bază a democraţiei, decizia majorităţii. În comunele mai mici este foarte posibil ca un partid aflat pe moment pe val să atragă la urne un sfert din alegători şi să demită primarul.Înţeleg că USL se teme că românii nu vor participa la referendumul pentru modificarea Constituţiei, caz în care cade şi regionalizarea, dar în loc de reducerea pragului ar fi fost mai degrabă potrivită obligativitatea participării la referendum”, declară deputatul Colegiului 7.Contra abuzurilor
De cealaltă parte, deputatul PSD, Dorel Căprar, consideră că modificarea este foarte corectă. „Din moment ce primarii sunt aleşi într-un singur tur, în foarte multe cazuri cu voturile a mai puţin de un sfert dintre alegători, mi se pare normal să poată fi şi demişi în acelaşi fel. Dacă primarul este bun, nu are de ce să îi fie frică de referendum, cei care au încredere în el votează împotriva demiterii. Dacă, însă, după ce s-a instalat în fotoliu, aşa cum spuneam, cu puţine voturi, crede că are la dispoziţie patru ani ca să facă tot felul de abuzuri, să facă avere pe spinarea cetăţeanului, acum va trebui să mai reflecteze”, este de părere Dorel Căprar.