Comisia a recomandat anularea procedurilor pentru deficit excesiv împotriva României, care însă este criticată pentru starea sectorului sănătății și pentru riscul de sărăcie a 40% din populație. Comisia Europeană a făcut astăzi publice noi recomandări fiscale pentru țările din UE afectate în măsuri diferite de criza economică. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.
Comisia Europeană e pe cale de a renunța treptat la mantra austerității economice si fiscale, anunțând astăzi că recomandă ușurarea regimului aplicat unora din țările membre.
Comisia si-a prezentat la Bruxelles recomandările economice si bugetare adresate statelor membre pentru următoarele 12 luni. Comisia a recomandat astfel Consiliului European (altfel zis capitalelor) anularea procedurilor pentru deficit excesiv împotriva a cinci țări: Italia, Ungaria, Letonia, Lituania si România. „Datorită eforturilor substanțiale de consolidare, România și-a redus în 2012 deficitul public până sub pragul de 3 %”, scrie raportul.
Alte recomandări sint in favoarea a șase țări care beneficiază de o extindere cu unul sau doi ani a termenului acordat pentru reducerea deficitului, printre acestea situându-se Franța, Spania si Olanda. In schimb, se atrage atenția ca Belgia nu a facut eforturi eficiente in direcția reducerii deficitului sub bara de 3%. Belgia putea chiar, teoretic, fi amendată pentru asta cu 0,2% din produsul sau intern brut (PIB).
Chiar si Germaniei, „locomotiva” economică a Europei, i se recomandă să permită creșterea salariilor si o mai mare flexibilitate pe piața muncii. In privința flexibilității si a regimului salariilor diferențele sint uriașe de la o țară la alta, chiar printre cele cu economia cea mai solidă. Astfel, Franța, țările din Benelux si Irlanda au un salariu minim de circa 1400 de euro (1800 in Luxembourg), in vreme ce in Germania, Italia,