Scris de Cristian Horgoș - Capii Universităţii din Oradea au oferit plachete universităţilor partenere la aniversarea a 50 de ani.
Imnul Naţional a răsunat marti, în Aula Magna, în deschiderea oficială a „Săptămânii Ştiinţifice a Universităţii din Oradea” – ediţia a XXIV-a şi, totodată, a aniversării a „50 de Ani de Învăţământ Superior Continuu la Oradea”.
Prorectorul Sorin Şipoş a dat tonul cuvântărilor, reluând o metaforă personală despre construirea Universităţii după tiparul ridicării unei Catedrale medievale, prin efort comun şi continuu. „Aniversarea de azi e un moment de bilanţ şi reflecţie asupra învăţământului românesc – în general şi asupra Universităţii din Oradea în special”, a mai spus Şipoş.Încă din secolul XV
Rectorul Constantin Bungău a prezentat geneza învăţământului superior în Oradea, începând de la Centrul Umanist înfiinţat în secolul XV în Episcopatul lui Andrei Scolari, şi la care şi-au adus contribuţia şi Nicolaus Olahus şi episcopul Ioan Vitez – cel căruia Oradea îi datorează înfiinţarea primului Observator Astronomic din Europa.
Rectorul a mai amintit de înfiinţarea, în 1780, pe vremea Mariei Tereza, a Institutului Superior de Învăţământ Filosofic, care va deveni Academia de Drept din Oradea, cu limbă de predare în latină (până la 1848), maghiară şi germană (1848 – 1921) şi română (1921 – 1933).
„Criza economică provoacă, în 1934, desfiinţarea Academiei de Drept de la Oradea. Dar noi preferăm să o numim retragere către Centrul Universitar de la Cluj”, a schiţat rectorul Bungău momentul de răscruce.
Prezentând cele cinci decenii de învăţământ superior orădean dintre anii 1963 – 2013, actualul rector a vorbit despre înaintaşii săi: Iosif Pervain (’63 – ’66), Alexandru Săndulescu (’66 – ’72), Ioan Crişan (’72 – ’76), Teodor Pop (’76 – ’84), Teodor Maghiar (decan ’83 – ’89 şi rector ’90 – 2004), Traian Maghiar (2004