S-a schimbat puţin placa. De unde prin documentele interne Gheţea şi ai lui calculaseră deja cam cît iau abuziv de la clienţi şi cam cît ar putea pierde, s-a trecut la dorinţa de a avea o instanţă superioară care decide. Tonul rămîne însă acelaşi. Complicitatea BNR va fi totală ca de obicei. Iar mediul politic pare extrem de apatic în faţa chestiunii. NU ştiu dacă am avut vreo declaraţie a premierului, vreo atitudine coerentă din partea unui partid în ce priveşte chestiunea.
Gheţea spune:
“Spun din nou că noi cei din comunitatea bancară nu dorim să menţinem clauzele abuzive în contracte, nu vrem să avem un sistem bancar în care fiecare bancă să facă ce doreşte. Însă ceea ce nu am acceptat si nu vrem să se aplice este ca odată depistată o clauză cu caracter abuziv şi depistarea e validată de o instanţă din România cu un nivel inferior de ierarhizare, nu dorim ca acea clauză declarată abuzivă să fie extinsă la toate contractele băncii sau la toate băncile”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
“Mi-e greu să dau un răspuns dacă se aplică de la 1 iulie. Noi am trimis punctele de vedere la Ministerul Justiţiei, la Parmalent şi BNR, aşteptăm să fim chemaţi să ne spunem punctul de vedere. Noi nu cerem să nu se aplice Legea 193, ci vrem să mergem şi să ne judecăm până în pânzele albe, drept pe care-l cer şi pentru bancă şi pentru client”, a explicat Gheţea. (sursa)
Au însă mai multe soluţii. Multdezbătuta mediere ar putea să le uşureze munca bancherilor, poate cu nişte actualizări ale contractelor bănci-clienţi. Nu sînt expert jurist, dar am văzut Hot coffee, un documentar care explică foarte clar cum se poate încet scoate din jurisprudenţa transparentă abuzul şi cum se poate muta conflictul după uşile închise ale medierii.
Apoi, în ce-i priveşte pe banc