Unul dintre cei mai renumiţi „vânători de dinozauri” din ţară, profesorul Vlad Codrea s-a aflat astăzi la Bistriţa pentru a vorbi despre ultimii dinozauri din Transilvania. Acesta a atins şi problematica pirateriei cu fosile, susţinând că în România este un fenomen destul de greu de controlat.
Potrivit profesorului Vlad Codrea, care şi-a dedicat întreaga viaţă studiului dinozaurilor, în momentul de faţă în România se poate comercializa orice fosilă, piaţa rămânând deschisă pentru astfel de rarităţi.
Printre cei care cumpără fosile se numără chiar oameni cu pregătire în geologie şi paleontologie, susţine profesorul Vlad Codrea, care mai spune că dacă fosilele care se află în îngrijirea instituţiilor publice sunt bine protejate, cele care ajung la asociaţii sau rămân în situri nu au aceeaşi soartă. Şi asta pentru că rangerii care protejează site-urile nu sunt plătiţi ci fac muncă voluntară, nefiind motivaţi să aibă grijă de aceste comori.
„România pierde enorm prin această hemoragie a valorilor, dacă este să ne gândim la sărăcia totuşi existent în colecţiile din ţară. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre zona Haţegului, unde s-au găsit fosile de dinozauri unici în lume. Se încearcă oprirea pirateriei cu fosile, însă este un fenomen destul de greu de controlat,” precizează Vlad Codrea.
Printre cei care „vânează” fosilele se numără şi localnicii din apropierea siturilor care au o iscusinţă deosebită în a găsi piese rare şi vor fi mereu cu un pas înaintea cercetătorilor. De regulă o astfel de piesă ajunge să coste în jur de 1000 de euro, preţurile fiind ţinute sub control de numărul mare de ouă provenite din China, Mongolia sau Argentina.
De la noi de cele mai multe ori ouăle ajung în Budapesta, de unde iau drumul Statelor Unite. În cel mai fericit caz traficanţii de fosile sunt identificaţi la graniţă.