Guvernul a aprobat prin hotărâre fondurile alocate Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) pentru participarea la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene. Astfel, în următorii patru ani, România va oferi 95 de milioane de euro pentru astfel de programe.
Plafonul acesta de 95 de milioane de euro poate creşte dacă vor fi identificate noi capacităţi de participare în perioada 2013 - 2017, până la un plafon maxim de 30 de milioane de euro anual.
România va contribui, în limita acestor plafoane stabilite, la costurile fiecărui program opţional pentru care s-a declarat interesată. Pentru anul 2013, contribuţia României este de 8,1 milioane de euro.
Unde doreşte România să participe?
Contactat de adevarul.ro, preşedintele ROSA, Marius Ioan Piso, a explicat ce înseamnă această participare financiară a României şi la ce programe suntem parteneri. "Articolul V - 1b - trebuie înţeles în sensul că ESA asigură realizarea sateliţilor şi a sistemelor de lansare şi transport în scopurile programelor opţionale. ESA cercetează şi dezvoltă sisteme standard de bus-uri satelitare, pe care statele membre pot amplasa instrumente operaţionale şi ştiinţifice. Referitor la lansare şi transport, ESA dezvoltă şi asigură cele trei sisteme de lansare - rachetele Ariane 5, Vega şi Soyuz - de la Centrul Spaţial European Guyana - de asemenea vehiculul de transport spaţial ATV", a explicat Piso.
România şi-a exprimat interesul pentru a participa la mai multe programe opţionale ale ESA.Observarea Pământului -Earth Observation Envelope Programme 4, GSC 3 (Faza B2 şi Fazele C/D), MetOP-SG (un program de sateliţi cu scopuri meteorologice, care pot transmite date despre climă şi monitorizarea ei până în 2020).Telecomunicaţii şi aplicaţii integrateLansatoareZbor în spaţiu cu echipaj uman, microgravitaţie şi explorareNavigaţie: European GNSS Evolution ProgrammeSpace Situati