Vine week-end cald, am auzit „ca la meteo”. Urmează o vară lungă şi chiar mai caldă decât weekend-ul. Probabil că postările mele cu îngheţată şi sorbeturi vor fi mai dese decât credeam.
Acum două zile am făcut o îngheţată de zmeură, ieri un sorbet de portocale, mâine precis mai fac o îngheţată de ciocolată. Vă arăt azi îngheţata de zmeură, pe care am făcut-o din fructe congelate (zmeura proaspătă e încă un pic cam scumpă).
Am folosit varianta profesională a maşinii de făcut îngheţată pentru că pe aceea o aveam la îndemână, însă diferenţa dintre ce poate maşina profesională şi cea de uz casnic nu se regăseşte în gust ci doar în viteza de execuţie (+alte detalii tehnice care ţin de afacere, lucru pe care nu-l urmărim acasă în mod direct).
● Am mărunţit zmeura (500 de grame), aşa congelată cum era. Nu am vrut un piure fin, am vrut să regăsesc bucăţele de zmeură în textura îngheţatei.
● Am bătut patru gălbenuşuri cu 180 de grame de zahăr pudră.
● Am încălzit 250 de mililitri de lapte pe care l-am turnat apoi peste gălbenuşuri.
● Am adăugat 100 de grame de smântână dulce grasă şi am amestecat bine.
● Am turnat compoziţia peste zmeură.
● Am amestecat şi am lăsat compoziţia să se răcească bine.
● Am turnat compoziţia în cuva maşinii şi, evident, am pornit-o.
● Un sfert de oră mai târziu… aveam îngheţata. Sigur, puteţi să o obţineţi în congelator. Durează cam 4 ore, trebuie să o scoateţi din oră în oră şi să o amestecaţi cu o furculiţă, să rupeţi cristalele de gheaţă. Şi nu va fi la fel de cremoasă. Încercaţi, totuşi.
Adrese:
www.adihadean.ro
Facebook:https://www.facebook.com/AdiHadean
Twitter:www.twitter.com/adihadean
(Text apărut în "Evenimentul culinar", publicaţie exclusiv print, ce se distribuie lunar împreună cu Evenimentul zilei)