Noul parlament al Bulgariei, rezultat din alegerile anticipate de la 12 mai, a aprobat astăzi un nou guvern, alcătuit mai ales din tehnocrați. Cum s-a desfășurat votul și care va fi misiunea noului executiv de la Sofia, ne spune corespondentul nostru Petio Petkov.
Într-o atmosferă de scandal, cu 120 de voturi „pentru” și 97 „împotrivă”, Adunarea populară (parlamentul) a aprobat candidatura primul ministru Plamen Oreșearski. În favoarea lui au votat deputații din Partidul socialist și din Mișcarea pentru drepturi și libertăți (partidul etnicilor turci și al musulmanilor), împotrivă – cei din partidul centrist „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (GHERB). Deputații din „Ataka”, care se declară în opoziție, nu au participat la vot însă au asigurat prin înregistrarea liderului Volen Siderov, cvorumul necesar. În acest mod a eșuat tentativa ex-premierului Borisov de a bloca procedura de validare.
În alocuțiunea sa, premierul desemnat s-a declarat în favoarea asumării, de către stat, a unor funcții suplimentare de reglementare și control în economie. Vor fi garantate mai bine drepturile persoanelor defavorizate și cele ale minorităților, va fi stimulata natalitatea prin majorarea ajutorului de copii. Oreșearski a spus ca în ultimii 4 ani guvernul Borisov a dus o politică voluntaristă în urmă căreia Bulgaria va putea pierde 750 de milioane de euro din fondurile europene.
„Oamenii așteapta o guvernare responsabilă, nu dictat sau circ, - a spus liderul socialist Serghei Stanișev, - 2/3 au votat în favoarea schimbării după ce în ultimii 4 ani statul a fost folosit în numele unor interese sau chiar mofturi personale”.
Noul prim-ministru are 53 de ani, a absolvit Facultatea de finanțe a Universității economice din Sofia, este doctor în economie, a urmat specializări în Statele Unite. A condus tratativele de reg