În judeţul Sălaj nu mai funcţionează, de ani buni, niciun cinematograf, singura şansă pentru cinefili fiind proiectul administraţiei locale din Zalău de transformare a fostului cinematograf Scala în centru multicultural, pentru care nu există însă o sursă de finanţare.
Sebastian Olaru
Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) a avut în administrare toate sălile de cinematograf. Până în 1990, RADEF deţinea 600 de săli în întreaga ţară, dintre care trei în Sălaj, în oraşele Zalău, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei.
Modificările Legii cinematografiei din 2008 au dat posiblitatea ca sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se aflau în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, să treacă în proprietatea publică a autorităţilor administrativ-teritoriale locale şi în administrarea respectivelor consilii locale. În Sălaj, acest lucru s-a întâmplat, potrivit Elenei Incrosnatu, director adjunct RADEF, pentru două săli, o a treia rămânând în administrarea instituţiei.
“În Sălaj am avut în administrare trei săli de cinema. Cinematograful Scala din Zalău a trecut la administraţia locală în februarie 2010, iar cinematograful Silvania din Cehu Silvaniei în iunie 2009. În cazul cinematografului Măgura, din Şimleu Silvaniei, trecerea în proprietatea primăriei nu a fost posibilă deoarece exista un litigiu în instanţă cu un fost chiriaş. Clădirea a rămas în administrarea RADEF şi acum este închiriată”, a precizat, pentru AGERPRES, Elena Incrosnatu.
La Şimleu Silvaniei primarul Septimiu Ţurcaş afirmă că a cerut preluarea sălii, însă nu a mai primit niciun răspuns de la RADEF, în clădire funcţionând actualmente un magazin de haine second-hand.
Situaţia cea mai dificilă este cea de la Cehu Silvaniei, unde cinematograful a funcţionat până în 1996, iar în prezent este într