Ordonanţa de urgenţă care ar putea avea ca efect o scădere a facturii la energia electrică, va fi discutată şi aprobată în şedinţa de guvern de miercuri, au declarat surse guvernamentale, pentru cotidianul.ro.
Guvernul intenţionează să aprobe actul normativ în forma propusă din luna aprilie, cu doar mici modificări de natură tehnică, dar care nu vor afecta pe fond textul iniţial, au explicat sursele citate. „Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie” se află în dezbatere publică din 2 aprilie. În esenţă, prin această ordonanţă se face o reeşalonare a subvenţiilor acordate producătorilor de energie regenerabilă, subvenţii cunoscute ca şi certificate verzi.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara recent că ordonanţa va avea ca efect o scădere a facturii la energia electrică, pentru consumatorul casnic, de 10%.
În 2012, românii au plătit în plus la factura de energie electrică circa 45 lei/MWh, în contul certificatelor verzi. Întrucât în 2013 s-a constatat o creştere accelarată a centraleor electrice care utilizează energie eoliană şi energie solară, numărul de certificate verzi acordate ar creşte semnificativ, la fel şi factura românilor. Din calculele ministerului Economiei, impactul în factura la consumatorul final este între 60 lei/MWh şi 100 lei/MWh. Prin urmare, ministrul Niţă propune o sistare a alocării certificatelor verzi, din iulie 2013 până în 2017.
Să nu uităm de lobby-ul făcut de Mittal
Principalii beneficiari ai ordonanţei vor fi însă consumatorii industriali, precum fostul Sidex Galaţi. Reprezentanţii ArcelorMittal avertizează de câteva luni că îşi vor restrânge activitatea sau chiar că vor închide combinatul de la Galaţi din cauza preţurilor mari la energie, costuri încărcate de certificatele verzi.
Avertizările au culminat