Armani, Esprit, Brax, Louis Vuitton sau Pierre Cardin sunt câteva dintre cele mai importante band-uri ale industriei textile de lux. Marea majoritate a personalităţilor sau a oamenilor cu dare de mână din Europa sau America, nu ştiu însă că, de fapt, se îmbracă cu haine făcute la Botoşani, un judeţ situat la limita nordică a Uniunii Europene.
De aproape 20 de ani confecţionerii din judeţul nord-moldav fac haine de export, pentru mari brand-uri din Germania, Italia, Canada sau Statele Unite ale Americii. Cum de s-a ajuns ca Amani sau Pierre Cardin să facă haine la Botoşani? Explicaţia este foarte simplă: costurile de producţie extrem de mici.
Greii modei europene s-au mutat la Botosani
Municipiul Botoşani nu se poate lăuda cu o infrastructură de invidat, dar nici cu o economie înfloritoare. Judeţul aruncat de statistici către polul sărăciei, are însă cu ce se lăuda. Singura ramură care a supravieţuit după revoluţie, industria textilă, a reuşit să pună pe harta lumii Botoşaniul. Cum ? Foarte simplu, cele câteva fabrici de textile din municipiile Botoşani şi Dorohoi, an de an reuşesc să alimenteze magazinele de lux din toată lumea cu piese vestimentare ce poartă numele unor brand-uri de renume.
Spre deosebire de alte fabrici din lume aflate sub licenţa unor brand-uri cu renume din diverse domenii, care efectuează pentru respectivele companii doar o singură sau mai multe operaţiuni, la Botoşani se merge cu producţia până la produsul finit, care este trimis direct în magazinele de profil din Europa. Firmele precum Armani sau Louis Vuitton, trimit botoşănenilor doar materia primă şi asigură transportul. Restul operaţiunilor, de la fasonare, ansamblare, coasere şi finisare cad pe umerii textiliştilor botoşăneni. Fiecare fabrică de textile din Botoşani are contracte ferme, având zone preferate din lumea brand-urilor de îmbrăcămint