Dacă regulile de contractare a fondurilor de la Casele de Asigurări de Sănătate vor deveni mai clare, investitorii în sănătate nu vor întârzia să apară, consideră Mihail Marcu, preşedintele CA al MedLife.
“De la începutul anului reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS au aprobat o serie de ordonanţe prin care au fost schimbate consecutiv regulile de aplicare a contracului-cadru privind contractarea fondurilor publice de către spitalele private în acest an”, a afirmat acesta, într-un comunicat de presă
Potrivit lui, dacă prin contractul-cadru publicat iniţial reieşea clar că toate spitalele private vor avea un algoritm unanim de contractare a acestor fonduri s-a ajuns în situaţia în care prin aprobarea unor comisii paritare, să se acorde derogări de la regulile general valabile şi care să ducă, ca atare, la alterarea mediului concurenţial.
Mihail Marcu a mai afirmat că compania pe care o reprezintă doreşte ca pe viitor să existe o predictibilitate mai mare privind contractarea acestor fonduri, respectiv anunţarea cel tarziu în luna septembrie a anului precedent a contractului cadru şi ale normelor de aplicare pentru anul următor. “De asemenea, propunem ca măsură strategică, în vederea atragerii de investitori de calibru în acest sector, eliminarea tuturor comisiilor si a structurilor care pot acorda orice fel de derogări. Pentru ca investitorii şi finanţatorii să investească în sectorul sanitar este nevoie de o vizibilitate mare şi de ansamblu a modului în care funcţionează sistemul, dar şi de măsuri care să ducă la competitivitate pe termen mediu şi lung”, a explicat preşedintele CA al MedLife.
Acesta a mai spus că MedLie a solicitat oficial Ministerului Sănătăţii şi CNAS să publice centralizat toate sumele contractate din Fondul Naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru spitalele private, însoţite de modul de calcul, pr