Moldova-Agroindbank confirmă că e ţinta unor atacuri de preluare frauduloasă a acţiunilor emise de instituţie, cu implicarea unor persoane din organele de stat, şi cere Băncii Naţionale să intervină. Autoritatea îşi declină responsabilitatea şi spune că s-au efectuat tranzacţii cu pachete de acţiuni mai mici de 5%, ceea ce nu necesita permisiunea BNM
Luni seara, Moldova Agroindbank (MAIB) a emis un comunicat în care cere ajutorul organelor de resort întrucât instituţia a devenit ţinta unor noi atacuri ilegale din partea unui grup neidentificat de persoane. Declaraţia a venit după ce, săptămâna trecută, reprezentanţii băncii refuzau să comenteze preluarea frauduloasă a circa 26% din acţiuni de către companii necunoscute.
Potrivit comunicatului, acţiunile ilegale au început în februarie şi sunt mult mai grave decât atacurile raider din 2011 şi 2012. Şefii MAIB susţin că schemele ilegale pun în pericol stabilitatea financiară a celei mai mari bănci din Moldova, dar şi a întregii ţări. „Ca instituţie, banca este sănătoasă, dar încercarea de a face schimbări în acţionariat va modifica din rădăcini politica şi strategia MAIB“, a declarat preşedintele Moldova Agroindbank, Natalia Vrabie, pentru Jurnal TV.
Chiar dacă a cerut implicarea instituţiilor statului, administraţia MAIB susţine că organele de resort au avut reacţii „anemice“ şi a cerut intervenţia promptă a Băncii Naţionale, a Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare (CNPF) şi a organelor de drept.
ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ
Situaţia de la MAIB a fost discutată la şedinţa Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară, întrunit ieri de urgenţă la Guvern. După şedinţă, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a spus că e vorba de un pachet al acţionarilor sloveni.
„Lucrurile s-au agravat săptămâna trecută. Deocamdată nu se discută despre legalitatea tranzacţiei, ci despre dobândirea unui pachet