Noua formulă de calcul a salariilor directorilor din companiile de stat, aprobată astăzi în Guvern şi prezentată de premierul Victor Ponta ca o "limitare inspirată de modelul din Polonia", va putea duce, în multe cazuri, la majorarea până la dublarea sau chiar triplarea acestora.
Astfel, dacă în martie 2013 cel mai mare salariu în companiile din energie, în lista făcută publică în aprilie de Guvern, era de 18.000 de lei, adică 4.000 de euro, atât cât câştigă directorul general al FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord, după intrarea în vigoare a noii ordonanţe discutate astăzi în şedinţa Executivului, acesta va putea încasa şase salarii medii din ramura sa de activitate, adică 23.694 de lei, respectiv 5.300 de euro. Dacă în cazul său creşterea salariului ar fi de până la 32%, în situaţia directorului general de la OIL Terminal ar urma să fie de 300%. Acestor sume li se pot adăuga, în continuare, bonusurile în funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanţă.
Ceea ce limitează Guvernul este posibilitatea Adunării Generale a Acţionarilor de a stabili un nivel de salarizare mult peste cel actual, de care membrii AGA – în cazul în care sunt şi membri ai Consiliului de Administraţie - sunt direct interesaţi, întrucât au indemnizaţii stabilite procentual, în funcţie de salariul managerului.
UPDATE: Într-o intervenţie la RTV, premierul a susţinut că nivelul stabilit de Guvern este unul maxim. "Cine are acum salariul mai mic, îl păstrează de trei ori sau de patru ori. Deci nu este de şase ori o sumă fixă, ci este plafonul maxim. Cei care au 2.500 sau 3.000 nu vor avea creşteri de salarii", a spus Ponta.
Calculele ministrului pentru buget arată însă altfel. "Sigur, pentru unii e o scădere, pentru alţii o creştere", a confirmat ministrul pentru buget Liviu Voinea, după şedinţa de Guvern, arătând că Guvernul s-a raportat nu atât la cât se câşti