Trendurile gastronomice sunt dictate de comercianţii care îşi vând produsele în stradă, consideră actorul şi scriitorul britanic, Richard Johnson. Preparatele servite în restaurantele de top urmeză, cu fidelitate, linia trasată de cei care, în 2013, servesc, pe stradă, ceai în loc de cafea şi negrese în loc de prăjituri cu nucă blondies.
Publicaţia „The Guardian“ a alcătuit o listă a celor mai excentrice preparate servite în stradă, gustări care gâdilă papilele gustative ale curioşilor.
1. Friands
Prăjiturile friands păstrează forma tradiţionalelor brioşe, dar schimbă ingredientele reţetei de bază pentru că sunt preparate de bucătari francezi. Aceştia folosesc făina de migdale, albuşurile de ouă şi praful de copt pentru a găti desertul servit la ora ceaiului. Oaspeţii care calcă pragul fabricii din oraşul Edinburgh, una dintre fabricile care se ocupă cu producere prăjiturilor friands, sunt răsfăţaţi cu o gamă variată de arome, de la ciocolată şi smochine, până la zmeură şi fistic.
2. Agua Fresca
Localnicii din Yorkshire sunt pregătiţi să schimbe două autobuze pentru a gusta băutura agua fresca distribuită de compania Chinampa. Agua fresca este un cocktail mexican, un mix între sucul de pepene, mango, portocală, papaya şi fructul pasiunii.
Cocktailul Agua Fresca. FOTO nosucrechipe.wordpress.com
3. Jian bing
Preparatul de forma clătitelor americane, care se aseamănă cu gustarea mexicană burrito, este comercializat astăzi pe străzile din Londra. Pentru a servi jiang bing, producătorii prepară clătitele cu lapte de soia şi le adaugă ceapă verde, coriandru, ardei iute şi carne de raţă prăjită în prealabil. Mierea şi carnea de porc sunt alte două ingrediente ce completează reţeta acestui preparat inedit.
4. Arepas
Un alt preparat pentru care britanicii stau la coadă, în stradă, este arepas, adică un produs