Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile cer deputaţilor să învestească Guvernul în mod transparent, prin vot uninominal şi deschis, în şedinţa de mâine a Parlamentului. Este unica soluţie pentru a evita colapsul politic şi discreditarea definitivă în faţa partenerilor externi, se menţionează într-o declaraţie comună.
Potrivit analiştilor, nevotarea Guvernului se va solda cu o serie de consecinţe negative, precum privatizarea instituţiilor statului, parcurs european afectat, încetinirea parafării unor documente importante, lipsa de transparenţă decizională şi libertatea presei.
„Actualmente avem 84 de proiecte finanţate de partenerii noştri pentru dezvoltare. Tranşele multora dintre ele trebuie să aibă susţinerea politică a guvernării, altfel ele nu vor veni, inclusiv tranşe care susţin direct bugetul”, a explicat analistul Arcadie Barbăroşie.
De asemenea, semnatarii declaraţiei spun că unul dintre riscuri este venirea Partidului Comuniştilor la conducerea ţării. „Orientarea strategică a PCRM nu este una pro-europeană, ci pro-asiatică. Suntem convinşi de argumente raţionale că Asia este păguboasă pentru Republica Moldova”, a adăugat Barbăroşie.
„Cred că Moldova este atât de slabă şi neputincioasă încât nu-şi poate permite oscilaţii în comportamentul extern. Dacă pierdem încrederea partenerilor europeni, rămânem fără opţiuni pe un termen îndelungat. Dacă mergem în Est, nu vom mai fi trataţi ca o poveste de succes. Dacă la putere vine PCRM, trebuie să recunoaştem că patru ani au fost pierduţi aiurea”, a concluzionat Igor Boţan.
Igor Boţan s-a declarat sceptic vizavi de votarea Guvernului. „Nu cred că oameni ce afirmă că nu au încredere reciprocă pot face ceva comun şi util în situaţia în care s-au pomenit. Instituţiile pe care chipurile le-au reformat sunt în posesia aceloraşi persoane şi rămân aşa cum au fost. Pe trei mai a avut loc