România este acuzată de Moscova că “românizează” Republica Moldova şi că “inoculează” în conştiinţa oamenilor idei unioniste.
“Moscova a observat că în ultimele luni câteva ţări UE au cerut să fie restabilită cu orice preţ Alianţa pentru Integrare Europeană, ceea ce reprezintă un amestec în treburile interne ale unui stat suveran. Ţinând cont de componenţa multietnică a populaţiei din Moldova, noi ne exprimăm îngrijorarea cu privire la politica de „românizare” promovată de Bucureşti, intenţia de a inocula în conştiinţa oamenilor idei unioniste. Rusia urmăreşte aceste teme şi reacţionează, inclusiv în calitate de mediator în problema reglementării situaţiei din Transnistria. Locuitorii Moldovei au dreptul să-şi stabilească singuri soarta. Presiunea dinafară nu contribuie la depăşirea crizei prelungite, ci doar la destabilizarea situaţiei, agravarea şi mai tare a procesului de reglementare a situaţiei din Transnistria”, a declarat, pentru Vocea Rusiei, Andrei Maslov, Director al Departamentului Europa 4 (Balcani) al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.
“Din păcate, în ultimii ani, din partea Bucureştiului a răsunat de multe ori o retorică neprietenoasă la adresa Rusiei. Însă viaţa demonstrează că o asemenea atitudine este contraproductivă. Nu este de mirare că, pe un asemenea fundament, cooperarea noastră stagnează în toate domeniile. În prezent, climatul politic se schimbă simţitor. Partenerii noştri români sunt interesaţi de îmbunătăţirea relaţiilor, de intensificarea dialogului în jurul unei agende pozitive a zilei. O atitudine pragmatică privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale, lipsită de prejudecăţi şi stereotipuri, ar răspunde intereselor ambelor ţări, ar impulsiona cooperarea în toate direcţiile. Suntem convinşi că viitorul aparţine unor asemenea relaţii. Anul acesta se marchează 10 ani de la încheierea Tratatului Politic de Bază