La doi ani de la scandalul Strauss Kahn, FMI a evitat o noua criza, reafirmandu-si sprijinul marti pentru directoarea sa generala, Christine Lagarde, care a scapat de a fi pusa sub acuzare in afacerea Tapie/Credit Lyonnais, scrie cotidianul elvetian Tribune de Geneve, citand AFP. Dupa decizia Curtii de Justitie a Republicii franceze de a o plasa vineri pe actualul sef al FMI sub statutul de "martor asistat", Consiliul de administratie al FMI, care reprezinta cele 188 de state membre, s-a reunit marti cu usile inchise pentru a informa apoi despre sprijinul acordat directoarei FMI. HotNews a realizat un documentar din care reiese ca in ultimii 25 de ani, toti directorii FMI au plecat din functie prin demisie. Lagarde ar putea fi o exceptie, desi ea poate fi pusa sub acuzare in orice moment.
Foarte asteptata de anturajul dnei Lagarde, aceasta luare de pozitie elimina un ghimpe dureros din piciorul unei institutii implicate de patru ani in planurile de salvare a Europei si inca traumatizata de decaderea fostului ei sef francez, Dominique Strauss-Kahn.
Suspiciunile ce apasa asupra fostului ministru francez al economiei nu sunt cu siguranta proportionale cu acuzatiile de agresiune sexuala care l-au obligat pe DSK sa demisioneze in mai 2011, provocand o unda de soc la nivel mondial.
Dar impactul unei puneri sub acuzare a dnei Lagarde - vizata de ancheta privind solutionarea litigiului dintre Bernard Tapie si Credit Lyonnais in 2008 - este extrem de temut la sediul FMI din Washington, noteaza AFP.
Guvernul francez parea el insusi ca ezita. Ministrul economiei Pierre Moscovici a dat asigurari ca dna Lagarde va continua sa aiba sprijinul Frantei, in timp ce purtatorul de cuvant al guvernului, Najat Vallaud-Belkacem, considera ca fostul ministru ar trebui "fara indoiala"
In ce consta afacerea Tapie/Lagarde?
Bernard Tapie, ap